מסע שיט בגולט בין האיים הדודקאנסים של יוון
- יניב דוידסון
- Nov 21, 2018
- 4 min read
Updated: Feb 20, 2019
קישור להשכרת רכב באירופה:
מלונות מומלצים:
שקיעות, זריחות, רחש גלים בלתי פוסק, כחול מאופק עד אופק ומים צלולים צלולים. כל אלה נמצאים בשפע בטיול הזה, כך שאין זה פלא כיצד הפך שיט בים האגאי ובין איי הדדקונז (האיים הדודקאנסים) לאחת החופשות החלומיות שאפשר לבקש ולעומת מקומות אחרים בעולם, לא צריך להיות ממשפחת אונאסיס כדי לצאת אליה, רוצים לומר – חופשה מושלמת בהישג יד.
בואו ניישר קו - חופשת שיט בים האגאי אינה מיועדת רק לרומנטיקנים או מן העבר השני – לסקיפרים חובבי ים מושבעים. נהפכו, זאת ההזדמנות להתאהב בים. חופשה שכזאת מאפשרת שילוב של פעילות גופנית בים וביבשה, עם תכנים מתחומי ההיסטוריה, הגיאוגרפיה והביולוגיה ועד ניווט באמצעות השמש והכוכבים. שלא לדבר על אפשרות להשגים את החלום לפרוש ולדוג דגים. אבל בשורה התחתונה, גולת הכותרת של חופשה מסוג זה היא כמובן הירגעות והתנתקות מחיי היום יום.
לא רחוק מכאן, במרחק של שעה טיסה בלבד, קיימת האפשרות לחופשת שיט קסומה שכזו. ברודוס. האי ששמו יצא כאתר נופש זול אליו מתנקזות משפחות ישראליות על טפיהן הוא נקודת המוצא לטיול הזה. הרחק מהמולת המלונות והטברנות.
הטיול מתחיל בעיר הצלבנית רודוס. אין מה לעשות, על אף כל מה שאומרים עליה רודוס העיר היא יפהפייה. יש לה היסטוריה מעניינת ואתרים רבים. בעבור התיירים הממוצעים מדובר בעיר נמל תוססת, מלאה בבתי קפה, מסעדות, טברנות, מועדונים וחנויות[r1] .
עם שחר, בזמן שמרבית המטיילים עדיין מנומנמים , מי בתאים ומי על הסיפון , הגולט (היאכטה) יוצאת מנמל רודוס אל הים האגאי ומתחילה במסע השיט בין האיים הדודקאנסים.
השיט מתבצע כאמור בספינת גולט שהיא חלק משמעותי בטיול. הגולט היא ספינת עץ מסורתית שנבנית בדרום מערב טורקיה. זוהי ספינה דו תרנית רחבה בעלת שוקע נמוך, שיש לה גם מנוע וגם מפרש והיא מתאימה במיוחד לשיט בים ובאיים הפזורים בין רודוס לטורקיה והבולטים והמוכרים שבהם הם קוס, קרפתוס ופטמוס. לספינה תאים זוגיים ועליה עמל צוות גדול הכולל בין 3-4 אנשים שלא רק אמונים על השטת הסירה, אלא גם מכינים שלוש ארוחות ביום, ודואגים בעצם לכל מה שצריך.
ההפלגה מתחילה בשיוט לאורך החוף הצפוני של רודוס ומשם לעבר האי הקטנטן אלימיה (ALIMIA). אלימיה זהו אי שאין בו יישוב קבע, אלא בעיקר עיזים שנהנות משלל הצומח הים תיכוני למחייתן. במעגן הטבעי של האי מורידים סירה לחוף וממנו הולכים עד לצד השני של האי שם תחכה הגולט.
מהאי הקטנטן הזה ממשיכים לאי חלקי (CHALKI), שגם אותו אפשר לסכם כאי קטן, רק שכאן כבר מדובר במקום גדול יותר עם נמל וכפר טיפוסי לאיים היווניים.גם באי הזה אפשר לטייל ברגל ולטפס אל שרידי המבצר הצלבני, הממוקם בראש האי וממנו תצפית נהדרת על הים האגאי.
משם, ממשיכה הגולט במסעה השקט והנינוח אל אי נוסף שאליו ניתן להגיע בקלות, טילוס (TILOS) ואין דרך אחרת מאשר לכנותו כפנינה סביבתית בים האגאי. זהו האי היחיד באזור בו נובעים מי מעיינות זכים במשך כל השנה. מעבר לכך, באי מתקיימים פרויקטים סביבתיים רבים כגון השבת מיני בעלי חיים שנעלמו מהאזור דוגמת כלב הים הנזירי ועוד. זהו אי יפהפה שמומלץ לקחת בו פסק זמן קצר והוא מתאים במיוחד לטיולים רגליים.
מטילוס התחנה הטבעית הבאה היא האי סימי (SIMI). האי שעלה לגדולה בזכות היותו אחד ממוקדי שליית הספוגים, היה בהתאם גם מוקד מספנות גדול באזור. אולם עם השנים ועם הידלדלות הספוגים בים, ירדה גם קרנו אולם תיירים רבים החלו לגלות אותו, כשמיצו את שלל המסיבות ברודוס ורצו קצת שקט וטברנות אותנטיות. באחד המפרצים הטבעיים של האי יש מנזר גדול ומיוחד, PANORAMITIS , שפטרונו שומר על יורדי הים באזור כבר מימי קדם. מנקודה זו אפשר לצאת לטיול רגלי מקסים עד לעיר ציורית (מצטערים על הקלישאה) סימי , בעלת הסמטאות הצרות, השרידים הארכיאולוגים ופינות החמד הרבות ששוקמו בטוב טעם, אחרי הנזק הגדול שגרמה רעידת אדמה חזקה לאזור.
כמו שאפשר להבין, האיים הדודקאנסים מלאים באיים קטנים ומפרצונים קסומים בהם ניתן לעגון ולהעביר את הלילה, מי בספינה ומי בחוף סביב מדורה. דוגמה נפוצה אחת לכך היא מפרץ הקיפודים שבסימי.
אי נוסף באיים הדודקאנסים שעלה בשנים האחרונות על מפת התיירות ואפשר לעבור דרכו במהלך השיט, הוא כאמור קרפטוס, השני בגודלו בשרשרת האיים ואליו החלו גם טיסות ישירות, אך אין כמו להגיע אליו דרך הים. כיוון שמודבר באי גדול יחסית והרעיון של השיט הוא דווקא להגיע למקומות הקטנים והמיוחדים, לקרפטוס שווה להקדיש זמן, גם אם לא בחופשה הנ"ל. טחנות הרוח היפות, הצוקים וחופים הנפלאים שמומלצים לא רק לחובבי בטן-גב, אלא גם הצלילות. אל תחמיצו כאן ביקור בכפר אולימפוס ובכפר קאלי לימני.
סיום הטיול הוא בעיר רודוס כך שיש עוד הזדמנות ליהנות מהעיר הזו לפני שטסים חזרה לארץ. סדר יום בחופשה כזו מתחיל בדרך כלל עם זריחה בים, כוס קפה טורקי (סליחה, יווני – כי רק על דברים כאלה עלולות לפרוץ מלחמות) מהביל, ועוגיות, ירידה לחוף בדינגי, הליכת בוקר באיים קטנים שיש בהם רק טבע ואתרים היסטוריים, חזרה בדינגי לגולט לארוחת בוקר משביעה הרמת עוגן והפלגה ליעד הבא , בערב אחרי ארוחה משביעה, מתעדכנים לגבי יום המחרת, מצב הרוח והגלים, והמעוניינים מקבלים הסברים נוספים על ניווט, על תופעות בשמיים וכדומה.
לשיט בגולט יש כל הנתונים על מנת להתחיל חופשה ולהסתיים אותה ברגל ימין. לא צריך לחפש מקום חנייה, מלון , ולא צריך לדאוג איפה לאכול .
על מנת לראות סרטון של הפלגה בגולט בים האגיאי ניתן להיכנס לקישור: http://www.youtube.com/watch?v=Wrgdzi0o63o
מלונות מומלצים באזור:
רודוס:
חאלקי:
טילוס:
סימי:
_____
תום צור הוא מדריך טיולים היעד הבא ויניב דוידסון מדריך טיולים המתמחה במרכז יוון
[r1]כדאי כאן לתת קצת מידע טכני על איך יוצאים לטיול כזה – מאיפה הוא יוצא, עלויות וכדומה
Comentários